Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Zvezdica Zaspanka in sv. Miklavž

    

Sveti Miklavž je tudi letos obiskal Dnevni center za brezdomce v Ljubljani. Tokrat smo za Miklavžev večer pripravili priredbo lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka. Skupaj z brezdomci smo že mesec pred tem ustvarjali lutke in kulise. Brezdomci so zelo zavzeto hodili na priprave ter se naučili doživeto brati besedilo in igrati z lutko. Bili smo zelo ponosni nanje, saj so se odlično vživeli v svoje vloge in se vidno veselili že na vajah. Nestrpno so pričakovali, da še ostalim pokažejo, kaj so se naučili.

Tako se nas je na god svetega Miklavža zbralo 60 brezdomcev in 25 prostovoljcev. Po večerji smo se v čakanju na prihod dobrega moža umirili ob zvoku klavirja. Nato smo v predstavi spoznali zvezdico, ki je morala zaradi zamujanja na delovno mesto kazensko na Zemljo. Na observatoriju Golovec je srečala razbojnika, ki jo je zvabil v dnevni center, da bi ji ukradel zlate lase. Tam pa ga pretrese, da zvezdica kljub vsemu verjame v dobro v njemu. Razbojniku spet začne utripati okamenelo srce, zvezdica pa se lahko spet vrne domov. Predstava se nas je močno dotaknila, saj tudi sami pogosto, tako kot razbojnik, iščemo veselje v materialnih stvareh in spregledamo srečo, ki bi jo lahko gradili v odnosu z našimi bližnjimi.

Končno je prišel trenutek, ko smo s skupnimi močmi priklicali svetega Miklavža. Pohvalil je naš celoletni trud za delo, ustvarjanje in sodelovanje v  dnevnem centru. Še posebej pa mu je bilo všeč, da znamo najti veselje v drobnih, preprostih stvareh, ki smo jih v letošnji Miklavževi akciji pridno zapisovali na zvezdice. Miklavž nas je opogumil, naj le nadaljujemo tako naprej. Potem je prav vsakega poklical po imenu in mu izročil darilce, vsi zbrani pa smo se mu zahvalili s skupno pesmijo.

Nam prostovoljcem so se močno vtisnili v spomin obrazi brezdomcev, ki so zažareli od otroškega veselja ob srečanju z Miklavžem. Veseli smo bili tudi, da smo mu lahko pomagali, saj smo večer prej za njegov prihod pripravljali darila. Sveti Miklavž nas je namreč zaradi svoje preobremenjenosti prosil za pomoč in nam zaupal pripravo daril za brezdomce in prostovoljce. Kljub vsem obveznostim nas je sveti Miklavž presenetil in nas obiskal, družbo pa sta mu delala tudi hudiček in angelček. Hudiček se je nekoliko bolj zamudil pri prostovoljcih, ki bolj poredko pridejo v dnevni center, so pa vsi v en glas obljubili, da se bodo še bolj vestno trudili za svoje bližnje in ljudi v stiski.

 

Mirjam Grad in Blaž Šmerc