Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Kulturni večer za brezdomce

    

8. februar, slovenski kulturni praznik smo svečano obeležili tudi v Dnevnem centru za brezdomce. Skupaj s prostovoljci in brezdomci smo pripravili literarni večer, na katerega smo se pripravljali že od novega leta. V dnevnem centru smo ob dopoldnevih in popoldnevih ustvarjali likovna in literarna dela na temo letošnjega gesla, ki se glasi: "Te vidim, te pozdravim! Prosim, hvala in oprosti pravim!" Likovna dela, ki sedaj krasijo stene dnevnega centra, smo ustvarjali po metodi grafike. Po celi ploščici smo enakomerno namazali črno barvo, nanjo smo dali list papirja, na katerega smo s svinčnikom narisali motiv. Ko smo risbo dokončali, smo list odlepili od ploščice s črno barvo in na drugi strani se je pojavila zrcalna slika našega motiva v črnih odtenkih. Ustvarjali smo tudi literarna dela. Najprej smo razmišljali in se pogovarjali o letošnjem geslu, predvsem pa o 3 najpomembnejših besedah, ki nam gredo včasih tako težko z jezika: PROSIM, HVALA in OPROSTI. Ob spodbudi in pomoči prostovoljcev smo nato zapisali kakšno misel, zgodbo, doživetje, verz, kitico ali celo pesem. V vseh tednih je nastalo zelo lepo število literarnih del, ki so bila objavljena in natisnjena v glasilu, izdanem posebej za ta dogodek.

Na večer kulturnega praznika smo se vsi skupaj zbrali v dnevnem centru in skupaj praznovali. Kot se za kulturni dogodek spodobi, smo začeli z "Zdravljico". Dogodek sta lepo povezovala voditelja, prostovoljci in brezdomci pa smo vmes recitirali svoje pesmi in druga literarna dela. Za glasbeni predah je poskrbela prostovoljka Mateja, ki nam je lepo zapela dve pesmi. Ob spremljavi instrumentalistov na klavirju in kitari pa smo skupaj peli ponarodele pesmi kot so "O Vrba" in "Siva pot". Na koncu so ustvarjalci likovnih in literarnih del prejeli knjižne nagrade za spomin na ta dogodek.

Po končanem programu je sledila še zakuska, ki smo jo pripravili že tekom dneva skupaj z brezdomci. Sledilo je druženje ob živi glasbi in pogovoru. Skupaj smo preživeli res lep in prijeten večer. Na koncu gre zahvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri pripravi in izvedbi letošnjega kulturnega večera, ter vsem likovnim in literarnim ustvarjalcem.

D.V.