Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Dan prostovoljcev v aprilu

   

Na rednem srečanju dneva prostovoljcev v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani se nas je zbralo veliko prostovoljcev. V bistvu toliko, da smo porabili vse mize, pa smo se komaj vsi posedli. Ugotovili smo, da če bo šlo tako naprej bomo potrebovali nove prostore :).

   

Tokrat smo se pogovarjali o delu. Kaj nam pomaga pri opravljanju del, kaj nas ovira ter kako bi se spodbudili k opravljanju delovnih nalog in razmišljali smo o načrtih za naprej. Vsak je dobil list za razmišljanje o delu, kaj prostovoljce in brezdomce ovira oz. nam pomaga. Na zadnji strani pa je bila še z nekaj biseri (znanimi mislimi, povezani z delom) okrašena stran.

Razdelili smo se v skupine. Ko smo se prešteli smo ugotovili, da je točno pet skupin po pet članov. Zgleda, da nas je Bog tokrat poklical v okrogli številki :).

Po skupinah smo se pogovarjali o tej problematiki dokler nam ni zmanjkalo časa. Sledila je podelitev razmišljanj vsake skupine.

V skupinah smo ugotovili predvsem kako pomembno je, da smo pozorni drug do drugega, se spodbujamo, pohvalimo, imamo jasne cilje in namen, da hočemo samo dobro, itd.

Nagovorile so nas misli, kot so:

»Delo nas osvobaja treh velikih zla: dolgočasja, pregrehe in pomanjkanja.« (Voltaire)

»Tega, da kdo resno misli, ni videti v velikih sklepih, ampak v dobrem vsakdanjem delu.« (Romano Guardini)

»Najhujša je utrujenost od brezdelja.« (Božidar Kneževič)

Na koncu je Peter razložil, da moramo tako kot v življenju tudi v delu najti smisel. Če nimam smisla zakaj nekaj delam, pride do izgorelosti. Če delam nekaj samo za denar, za pohvalo, kar v resnici ni smisel, ampak je smisel vedno nekaj več. Pri delu, pa je pomembna molitev, to velikokrat težko povežemo. Če bi celo življenje samo molili in nič delali, to spet nebi imelo smisla, saj se molitev in delo dopolnjujeta. V delu se pokaže konkretnost molitve. Z molitvijo si osmislimo delo, to nam pride prav zlasti pri rutinah. Zdaj lahko razumemo Benediktovo pravilo za življenje: »moli in delaj«.

Sestanek smo zaključili z dvema super picama in zanimivimi ter tudi tematsko obarvanimi pogovori.

Miha Kopač