Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Da bi nikoli ne nehali iskati in ustvarjati doma

       

Ob Svetovnem dnevu brezdomstva, ki je bil v sredo, 10.10.2018, so v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote želeli sporočiti svetu, da bi ljudje nikoli ne nehali iskati doma in ga ustvarjati tako zase kot za tiste, ki so ga izgubili. Ob tem sporočilu so pripravili Dan odprtih vrat, ki je potekal v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani.

Vrata dnevnega centra so bila za vse odprta med 8. in 20. uro. Po skupnem zajtrku so za brezdomce pripravili različne ustvarjalne delavnice, skupaj so skuhali kosilo in večerjo ter pekli palačinke, s katerimi so razveselili obiskovalce. V dnevnem centru je ob skupnem druženju vladalo prijetno vzdušje, ki je tako prostovoljcem kot brezdomcem dajalo novih moči za skupno delo.

Na Prešernovem trgu je društvo skupaj z nekaterimi ostalimi organizacijami, ki delujejo na področju brezdomstva, pripravilo stojnico, na kateri so ozaveščali javnost o dnevu brezdomstva. Mimoidočim so predstavili dejavnosti društva ter jih vabili na Dan odprtih vrat, kjer bi si lahko ogledali, na kakšen način želijo skupaj graditi dom za vse.

Društvo je z enakim sporočilom prisostvovalo tudi na novinarski konferenci, ki jo je na Svetovni dan brezdomstva pripravila Založba Družina ob predstavitvi romana Tanje Mlakar z naslovom Klošarka. Skupaj z avtorico so odgovarjali na vprašanja, kako brezdomcem pomagati najti dom in jim z majhnimi koraki vračati dostojanstvo.

Nuša Zavašnik