Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Izlet družin na Školj Svetega Pavla in Vipavski Križ

    

Po ponedeljkovem slabem vremenu, smo se v torek, 2.1.2018 ob 10.00 zbrali v zaselku Lozarji nad Vrtovinom, od kjer smo se odpravili na Školj, kjer stoji cerkvica Svetega Pavla.

     

V torek nas je tekom izleta spremljalo lepo sončno vreme. Izleta se je udeležilo 27 prostovoljcev Društva prostovoljcev VZD. Krenili smo skozi zaselek Lozarji in se nato preko travnatega pobočja povzpeli skozi gozd do cerkvice Svetega Pavla. Že med potjo smo opazili, kar nekaj lepih jaslic, ki so jih domačini postavili v naravo. Pred cerkvijo nas je pričakala Urška, ki se je višje zapeljala z avtomobilom. Pridružil se nam je tudi domačin gospod Simon, ki nam je predstavil zgodovino cerkve in območja. Ogledali smo si tudi notranjost cerkve, ki je bila pred dvema letoma prenovljena. Takrat je bil postavljen tudi nov zvonik. Na Školju smo pojedli kosilo z nahrbtnika in se malo razgledali po okolici. Nato smo se v spremstvu g. Simona odpravili po poti božične zgodbe, kjer je v naravi postavljenih približno 25 različnih jaslic. Na razgledni točki smo se tudi poslikali in si ogledali Vipavsko dolino. Nad nami pa se je mogočno razprostiral greben Čavna, ki je bil pobeljen s snegom.
 
Povratek izleta smo izvedli po cesti, ki nas je pripeljala nazaj do zaselka Lozarji, kjer smo imeli parkirane naše avtomobile. Tukaj pa naš izlet še ni bil končan, kajti nadalje smo se odpravili še v Vipavski Križ, kjer smo si po vaših ulicah ogledali jaslice, ki jih domačini postavljalo po dvoriščih svojih domovanj. Jaslice smo si ogledali tudi v samostanski cerkvi in v domu krajanov, kjer je odprta razstava jasic. Izlet smo zaključili v Vipavskem Križu ob 16.00.