Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Kvatrnica na Mirenskem Gradu

   

Med 14. in 16.9.2018 smo na Mirenskem Gradu praznovali god Žalostne Matere Božje ter glavni romarski shod – kvatrnico.

   

   

   

Priprave na praznik so potekale v glasbenem duhu, saj smo ustvarjalci želeli predstaviti zgodovino cerkvenega petja na Gradu. Tako smo družine, mladi in otroci cerkev okrasili z glasbenimi simboli. Pod kipom Žalostne Matere Božje nad glavnim oltarjem se je razprostiralo prelepo notno črtovje z violinskim ključem ter notnim zapisom pesmi Mati žalostna je stala, ki je simbolno nakazovalo vsebino letošnje kvatrnice.

V soboto zvečer je bila slovesna mladinska maša, ki jo je daroval g. Peter Žakelj. Poudaril je, kako zelo tudi danes v naših življenjih potrebujemo ponižnost, hvaležnost, veselje in božjo pomoč, ter da nam pri tem lahko pomaga Marijin zgled in njena priprošnja. Mašo smo oblikovale družine in mladi z Grada. Po maši je sledila procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa smo verniki z molitvijo, prošnjami in pesmimi do polnoči bedeli pred kipom Žalostne Matere božje ter jo prosili po različnih namenih, ki se zbirajo na spletni strani Mirenski Grad.
 
V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres ob somaševanju župnikov iz bližnjih župnij in sobratov lazaristov, na koru pa je prepeval župnijski pevski zbor iz Mirna. Nadškof je spomnil, da praznik Žalostne Matere Božje sledi prazniku povišanja svetega križa, saj je bila Marija z Jezusom tesno povezana ne le telesno, temveč tudi duhovno. Po sveti maši je romarje pred cerkvijo pričakal domač jabolčni štrudelj. Zunaj je velo veselo kramljanje, dokler se ni zaslišalo vabila na odprtje razstave Petje na Gradu in Kvatrnica.
 
Razstava je nadaljevanje proučevanja zgodovine Grada in kvatrnice, ki smo jo predstavili lansko leto in je nastala pod vodstvom lazarista g. Petra Žaklja. Predstavili smo časopisne članke o kvatrnici ter fotografije zborov, zvestih organistov ter gostujočih pevcev in dirigentov, ki so in še vedno ohranjajo cerkveno petje na Gradu. Ob koncu je nadškof Anton Stres podelil priznanje za dolgoletno služenje g. Ivu Marušiču, g. Andreju Budinu ter s. Mariji Kovač, najbolj zvestim varuhom petja na Mirenskem Gradu.
 
Naj nas naša zavetnica Žalostna Mati Božja še naprej varuje, blagoslavlja in spremlja.